6 tipuri de sisteme de incalzire pentru casa ta

In plina criza energetica, nu este de mirare ca tot mai multi oameni se gandesc la tipul de incalzire pe care sa-l aleaga pentru casa lor. Eficienta sistemelor de incalzire si costurile asociate sunt printre principalele criterii dupa care sa te ghidezi. Iata care sunt cele mai populare 6 tipuri de sisteme de incalzire rezidentiale.

Sisteme de incalzire Ferroli

1. Incalzirea in pardoseala

Poate ai observat ca in ultima vreme incalzirea in pardoseala a castigat teren comparativ cu un sistem de incalzire clasic, cu calorifere. Este un tip de incalzire silentios si totodata foarte eficient. Are si avantajul unui cost de functionare scazut.

Desigur, ca orice lucru, prezinta si dezavantaje, printre care faptul ca dureaza ceva mai mult sa incalzeasca o camera, iar tevile, in caz de defectiuni, sunt mai greu accesibile. Insa avantajul principal este faptul ca iti ofera caldura constanta, uniforma.

2. Pompe de caldura

O optiune extrem de eficienta din punct de vedere energetic este o pompa de caldura cu sursa de aer. Daca scopul tau este sa reduci costurile facturilor de energie in lunile mai reci si sa cresti in acelasi timp gradul de confort in locuinta, atunci aceasta ar putea fi solutia ideala pentru tine.

Investitia va merita atat pentru reducerea cheltuielilor pe energie, cat si datorita faptului ca acest sistem de incalzire este prietenos cu mediul. Preluarea caldurii din aer intr-un ciclu constant este sustenabila si regenerabila, cu emisii de dioxid de carbon (CO2) reduse sau inexistente. In plus, poti opta pentru pompe de caldura de la Ferroli, care sunt si printre cele mai silentioase sisteme de incalzire.

3. Centrala si calorifere

Cand vrei sa ai caldura care radiaza in intreaga casa, sistemul traditional cu centrala si calorifere montate pe perete este inca o optiune utila si eficienta. Caloriferele pe care le alegi fac diferenta in privinta acestui tip de sistem de incalzire, atat ca eficienta, cat si din punct de vedere al costurilor de instalare.

Desi mai scumpe, caloriferele cu coloana din fonta sau cele cu design modern, confectionate din aluminiu, sunt cele mai eficiente energetic. Alegerea depinde si de design-ul casei. Poti alege fonta pentru o nota vintage si aluminiul pentru un design modern. Acestea din urma prezinta avantajul faptului ca vin in diverse forme, marimi si chiar culori.

4. Sistem de incalzire cu aer

Un astfel de sistem functioneaza cu aer directionat prin conducte, care incalzeste sau raceste printr-un ventilator montat in tavan. Pe langa avantajul de a avea si optiunea de racire, poti regla temperatura foarte rapid si usor. Si costul de instalare mai scazut reprezinta un avantaj.

Este important de mentionat ca acest sistem necesita folosirea unor filtre si umidificatoare pentru a evita ca aerul sa devina prea uscat. Este cu atat mai important cu cat cineva din casa ta sufera de alergii.

5. Panouri solare termice

Cand te gandesti la energie solara, probabil ai in minte panourile solare ce transforma lumina in electricitate. Insa energia solara poate fi si o sursa sustenabila de incalzire.

La fel ca panourile fotovoltaice, si aceste panouri solare termice se instaleaza tot pe acoperisul casei. Este totusi de mentionat ca, in functie de zona in care locuiesti, este posibil ca acest sistem sa nu poata asigura 100% necesarul de caldura si apa calda al gospodariei tale.

Majoritatea sistemelor vor asigura aproximativ jumatate din apa calda de care are nevoie o casa si vor oferi intre 40 ?i 80% din necesarul de incalzire a camerelor. Asadar, este de preferat sa ai si un sistem de incalzire auxiliar.

6. Radiatoare

Radiatoarele sunt inca o optiune frecvent intalnita, posibil datorita costului scazut la cumparare. Eficienta lor energetica, insa, este scazuta, ceea ce implica facturi destul de mari. Insusi sistemul lor de functionare explica consumul mare de energie, intrucat radiatorul transforma curentul electric de la priza direct in caldura, avand nevoie de o cantitate ridicata de energie.

Un radiator poate fi o solutie temporara, insa, sau chiar solutia pentru o anumita zona, daca apar defectiuni la conductele sistemului centralizat.

Alegerea sistemului de incalzire necesita o abordare atenta. Ghideaza-te dupa prioritatile tale, tinand cont de eficienta, costuri si confort. Poti solicita ajutorul unui specialist pentru a lua o decizie informata, ideala stilului tau de viata.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter

Articole recomandate

Produse recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!