Pentru ca o locuinta sa devina un camin aceasta trebuie sa reflecte personalitatea celor care o locuiesc.
Daca te-ai gandit ca stilul clasic ar putea fi cel mai potrivit pentru tine si casa ta, in cele ce urmeaza vei afla lucruri utile despre acest stil, aflat de altfel pe primul loc in topul preferintelor din intreaga lume.
Pentru unii stilul clasic poate parea prea incarcat si plictisitor, in timp ce altii pur si simplu il adora. Cu conditia, desigur, ca designerul de interior sa reuseasca un echilibru al volumelor, al culorilor si materialelor, asa cum se intampla in dormitorul din imaginea de mai jos.
Designer: Tucker & Marks, Foto: Matthew Millman
Principiile care compun stilul clasic sunt eleganta, echilibrul si armonia tuturor elementelor implicate in realizarea decorului.
Mobilierul clasic se caracterizeaza prin alternanta liniilor drepte cu cele curbe. Nu lipsesc intarsiile de lemn sau elementele sculptate.
Materialele folosite sunt esentele pretioase de lemn tare, adesea cu finisaje lucioase si manere metalice patinate.
Canapelele clasice au bratele rotunjite, sunt tapitate cu stofa, catifea sau piele si pot avea picioare din lemn sculptate.
Piesa centrala intr-un living clasic va fi insa semineul. Si chiar daca nu aveti posibilitatea construirii unui cos de fum pentru a putea beneficia de un semineu cu functionare pe lemne, aveti optiunea unui semineu electric sau a unuia cu rol pur decorativ functionand cu bioetanol.
Intr-un living decorat in stil clasic obiecte decorative pot fi fotografii in rame pretioase asezate pe semineu, vase din portelan chinezesc, obiecte de cristal, fetele de masa din dantela sau materiale brodate. Ceasurile din portelan sau pendulele sunt deasemenea elemente nelipsite din caminul clasic.
Diningul clasic este un spatiu bine definit cu masa pentru toata familia, cu scaune tapitate elegante si comode.
Decorul clasic al unul loc de luat masa nu este insa complet fara un candelabru.
Din dormitorul clasic sunt nelipsite sifonierul si o comoda sau masuta de toaleta cu oglinda.
Biroul si biblioteca clasica sunt mobilate cu mobila din lemn masiv, iar pe scaune si fotolii putem intalni tapiterii de piele sau stofa.
Una dintre cele mai versatile piese de mobilier este vitrina intrucat aceasta poate fi adaptata pentru orice incapere intr-o casa in stil clasic.
Textilele joaca si ele un rol esential in realizarea unui decor clasic autentic. Fie ca vorbim de perdele, draperii, fete de masa, tapiterii sau covoare, cestea se incadreaza in clasa materialelor pretioase, naturale: stofe imprimate, catifea, matase, lana etc.
Tapetul este un alt element specific acestui stil decorativ.
Atentie insa la detalii! Sculpturile, imprimeurile si tapetul vor fi combinate cu multa discretie, pentru a nu dezechilibra atmosfera tihnita si eleganta a caminului in stil clasic.
Cromatica decoratiunilor se bazeaza atat pe principiul ton in ton cat si pe combinatii de culori complementare (de exemplu verde cu bej sau crem) care variaza intr-o incapere de la tonuri de pastel pana la nuante tari.
Articole recomandate
Produse recomandate