Iluminatul original al livingului - 4 solutii la indemana ta

Iluminatul locuintei reprezinta un aspect important pentru a crea un spatiu estetic si functional. Schema potrivita de iluminat poate contribui la promovarea productivitatii si ne poate face sa ne simtim relaxati si confortabil, ajuta la definirea spatiilor si atrage oamenii impreuna.

Iluminat living amenajat in stil clasic

Gasirea echilibrului perfect al iluminatului este, de asemenea, importanta atunci cand vine vorba de crearea atmosferei potrivite pentru camerele de zi. De la spoturi la candelabre, de la lampi de masa la lampadare, obtinerea schemei de iluminat potrivite pentru camera de zi poate fi complicata.

Afla cum poti crea un ambient relaxant si un design inedit in living, cu ajutorul acestor idei originale pe care le poti pune in aplicare.

1. Concentreaza-te pe mai multe surse de iluminat

Un iluminat de succes combina surse de lumina, la diferite niveluri ale camerei. Adauga straturi de lumina de la mai multe tipuri de corpuri de iluminat, care pot fi folosite impreuna sau separat, pentru un spatiu flexibil.

Astfel, in sufragerie, ar trebui sa ai cel putin 2-3 surse de lumina, pentru a obtine un echilibru placut si acea lumina ambientala superba. Asadar, unul dintre cei mai importanti pasi in iluminarea unei camere de zi este sa iti dai seama cum folosesti spatiul. Apoi, configureaza iluminatul pentru a-ti fi si folositor, dincolo de design.

Concret, pe langa sursa principala de iluminat, poti amplasa un lampadar in spatele fotoliului unde obisnuiesti sa citesti. Este o optiune la indemana si, in plus, nu necesita serviciile unui electrician. Mai mult decat atat, alegerea unui lampadar ca sursa complementara de lumina pentru living prezinta mai multe avantaje:

  • gasesti modele variate de lampadare;
  • un lampadar este usor de integrat in orice design;
  • lampadarele sunt usor de intretinut;
  • lampadarele sunt rezistente, functionale si estetice.

In concluzie, atunci cand vrei sa creezi un ambient cald si primitor in living, indiferent de stilul de design al incaperii, poti alege de la lampadare moderne pentru amenajare living sau lampadare cu abajur clasic pana la lampadare tip reflectoare.

2. Completeaza iluminatul din living cu lampi de perete

Lampile de perete sau aplicele sunt o modalitate excelenta de a amenaja un punct de interes pe un perete gol ori de a incadra canapeaua sau o opera de arta.

Opteaza pentru un set de aplice colorate sau sculpturale, care vor atrage privirea si vor ilumina spatiul, sau alege o singura lampa, pentru un aspect minimalist.

Cu ajutorul lampilor de perete, creezi ceea ce se numeste iluminat de accent. Acest tip de iluminat poate influenta modul in care percepem texturile si culorile si poate modela senzatia generala pe care o da un spatiu, in unele cazuri, mai mult decat orice alt element de design.

3. Opteaza pentru lumini de joasa inaltime

Profita de plafoanele inalte sau chiar de cele joase, prin agatarea unei lampi suspendate deasupra zonei de luat masa ori deasupra mesei din bucatarie. Acest lucru va adauga un strat neasteptat spatiului tau.

Astfel de lampi suspendate reprezinta, de obicei, surse adiacente de iluminat, fiind utilizate pentru a contrasta lumina si umbra. In acest fel, poti crea o atmosfera mai placuta in incapere, prin accentuarea unei zone.

4. Adauga o piesa centrala in schema de iluminat

Fie ca optezi pentru un candelabru romantic, fie ca preferi unul modern, un corp de iluminat impresionant poate completa camera de zi. Foloseste-l pentru a lumina zona de relaxare si pentru a crea un punct de atractie principal in incapere.

Totodata, pentru a putea regla intensitatea luminii in functie de atmosfera dorita, monteaza un intrerupator cu variator.

Din aceeasi categorie a corpurilor de iluminat statement fac parte si lampile colorate, care ofera un aer eclectic incaperii, sau lampadarele cu design deosebit, care pot fi oricand asociate cu o opera de arta.

In concluzie, iluminatul este una dintre componentele esentiale ale designului unei incaperi si poate avea un impact major asupra modului in care sunt puse in valoare toate celelalte elemente dintr-o camera, de la culoarea peretilor la obiectele decorative si pana la covor. De aceea, este important sa iti planifici din timp schema de iluminat si sa iei in considerare toate sursele de lumina de care vei avea nevoie, indiferent ca este vorba de lampi de perete deasupra canapelei sau de un candelabru care sa atraga atentia si sa lumineze intreaga camera.

Sursa foto: Shutterstock.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter

Articole recomandate

Produse recomandate

FOTOTAPET WATERFALL IN SPRING

Pret: 229,00 LEI 137,00 LEI

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!