O scurta istorie a masinilor de spalat rufe

Masina de spalat, aparatul electrocasnic care in prezent nu lipseste aproape din nicio casa, a avut o importanta contributie la evolutia civilizatiei umane, mai importanta decat crezi.

Istoria masinii de spalat rufe

Daca vrei sa-ti cumperi cea mai buna masina de spalat sau poate cel mai bun uscator de rufe, cu siguranta ai vrea sa afli mai intai cateva informatii despre istoria masinilor de spalat rufe. Ti le vom oferi in cele ce urmeaza.

Originea masinii de spalat

In perioada Romei Antice, rufele erau spalate la spalatorii publice, adesea situate de-a lungul drumurilor. Hainele erau calcate in picioare in recipiente mari cu apa. Era acelasi procedeu ca la prepararea vinului, cand strugurii sunt zdrobiti cu picioarele.

Cei care nu puteau plati pentru acest serviciu isi spalau siguri rufele. Oamenii obisnuiau sa bage hainele murdare in noroi si sa le bata de bolovanii de pe malul raului pana cand murdaria era indepartata.

Apoi s-au folosit lopeti din lemn, iar mai tarziu a aparut scandura de spalat, hainele fiind frecate de aceasta pana se curatau.

Cada din lemn pentru spalarea hainelor a fost o solutie foarte populara in Evul Mediu.

Erau galeti ca niste cutii care erau umplute cu apa fierbinte cu sapun, unde hainele erau agitate iar si iar cu ajutorul lopetilor. De asemenea, se folosea batatorul sau presa pentru haine.

Mult timp rufele au fost spalate manual, asezand hainele intr-o galeata apoi invartite cu o lopata.

In jurul anului 1677 un nobil londonez pe nume John Hoskins a inceput sa studieze procedura de spalare a rufelor.

Inventia lui Hoskins a atenuat problemele cauzate de mirosul urat al rochiilor curtezanelor, un miros care facea aerul din camerele inchise irespirabil.

Aceste rochii nu se spalau din cauza naturii materialelor delicate din care erau confectionate. Doamnele purtau tinutele de un numar limitat de ori si le abandonau cand mirosul le facea insuportabile.

Hoskins nu a rezolvat insa problema. A avut doar o idee ingenioasa dar dificil de aplicat. Hoskins a dorit doar sa-si rezolve problema din propria casa, lucru pe care l-a reusit, dar ingeniozitatea ideii sale a fost irealizabila pe scara larga.

Pentru a oferi o solutie practica, inginerul britanic John Tyzacke a brevetat la Londra, in 1691, o masina de spalat industriala pentru a indeparta ramasitele procesului de fabricatie din tesatura. Articolele de imbracaminte se fierbeau in cazane uriase in timp ce erau invartite cu lopeti actionate de doi muncitori puternici. Acest proces a fost inlocuit cu lopeti actionate de o manivela in timp ce tesatura fierbea in cazane de cupru uriase.

Desi relatia dintre murdarie si sanatate, germeni si boli nu fusese inca descoperita, oamenii si-au dat seama ca tesaturile spalate tinand cont de ideea lui Tyzacke au doua avantaje: degajau mai greu un miros urat si erau moi la contactul cu pielea.

Dar aceasta nu a fost o masina de spalat de familie, nu a fost conceputa pentru casele gospodinelor. Asta s-a intamplat la mijlocul secolului al XIX-lea. Atunci a aparut ideea de a aseza hainele intr-o cutie de lemn care era prevazuta cu o manivela sau un maner ce facea posibila invartirea hainelor.

A mai fost un pas catre solutionarea definitiva a problemei spalarii hainelor, un pas care a fost facut in 1858 de catre un producator din Pennsylvania, pe nume Hamilton Smith. El a fost cel care a construit prima masina de spalat cu tambur, bazandu-se pe lucrarile anterioare ale unui fabricant de hartie din Londra, pe nume Henry Sidgier.

Masina consta dintr-un tambur din lemn care se rotea datorita unei manivele cu care era prevazut si care agita hainele in interiorul sau in forma hexagonala, facilitand spalarea.

In 1884, William Thomas a adaugat la acea masina o procedura pentru incalzirea apei cu gaz, dand nastere primei masini de spalat cu apa calda.

Cine a inventat masina de spalat moderna

Inventatorul masinii moderne de spalat este inginerul american Alva John Fisher in 1906, in Chicago (SUA). Cu toate acestea, nu a brevetat inventia pana in 1910. In 1906 acesta a avut ideea de a-i monta un motor. In 1914, masinile de spalat electrice au inceput sa fie produse in serie.

Dar primele motoare au fost plasate in exterior si sub cupa si, deoarece apa patrundea adesea, au avut loc socuri electrice periculoase. in 1920 a fost introdus tamburul mecanic si s-a nascut masina de spalat moderna. Apoi Savage Arms Corporation a fabricat un dispozitiv care incorpora uscarea, rotind tamburul pentru a expulza apa prin centrifugare.

In anii 1960, se vorbea deja despre masina de spalat automata. Si au existat si masini cu tambur orizontal care au pus capat durerilor de spate. Inventia a fost perfectionata si a devenit un aparat extrem de valoros.

Articol recomandat de Homedelux.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter

Articole recomandate

Produse recomandate

TABLOU CANVAS WILD POPPIES, 50x100 CM

Pret: 108,29 LEI 77,43 LEI

Casa si gradina - oferte

FANTANA DE INTERIOR FENG SHUI MONOLOG

Pret: 1094,80 LEI 920,00 LEI

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!