Inceputul frumusetii: Plantare si ingrijire

Gradina ta poate deveni un colt plin de bucurie, unde florile prind viata si umplu spatiul cu culori si parfumuri. Cu semintele noastre - de la galbenele stralucitoare la nasturei delicati, de la dalii bogate la delfiniumuri gratioase - vei crea un loc care inspira in fiecare zi. Pentru ca florile sa-si arate toata frumusetea, trebuie sa le plantezi corect si sa le ingrijesti cu atentie. In acest articol, iti explicam pas cu pas cum sa semeni semintele, sa transplantezi rasadurile si sa ai grija de plante, astfel incat gradina ta sa fie nu doar frumoasa, ci si utila. Iti oferim si sfaturi pentru a-ti proteja gradina de probleme si pentru a prelungi inflorirea.

Seminte plante cu flori

Semanatul este primul pas spre gradina visurilor tale. In functie de tipul florilor, poti alege una dintre cele doua metode simple. Unele flori, cum ar fi galbenelele, nastureii, galbenelele medicinale (calendula) si eschscholzia, cresc usor daca le semeni direct in pamant. Asteapta pana trec ultimele ingheturi - de obicei, in aprilie sau mai, in functie de regiunea ta. Alege un loc insorit, afaneaza solul cu o sapa si imprastie semintele la o adancime de 1-2 cm. Acopera-le usor cu pamant si uda-le cu grija, astfel incat solul sa fie umed, dar nu prea ud. Aceste plante rezistente vor incolti rapid si, in cateva saptamani, vei vedea primele flori colorate.

Pentru florile mai delicate, cum ar fi degetelul rosu, delfiniumurile si garoafele, foloseste metoda rasadurilor. Incepe semanatul in interior cu 6-8 saptamani inainte de a le planta afara, de obicei in februarie sau martie. Foloseste un sol usor, bine drenat, cum ar fi un amestec de turba si nisip. Pune semintele in ghivece mici sau tavite, acopera-le cu un strat subtire de pamant si acopera recipientul cu folie de plastic pentru a crea un efect de sera. Pune-le intr-un loc cald (18-22°C), cu multa lumina. Cand apar primii muguri, indeparteaza folia si asigura-te ca solul ramane umed, dar nu prea ud. Cu o saptamana inainte de a le muta in gradina, incepe sa obisnuiesti rasadurile cu exteriorul, scotandu-le afara cateva ore pe zi. Astfel, se vor adapta mai usor la noile conditii. Cand rasadurile sunt puternice si nu mai exista risc de inghet, e timpul sa le muti in gradina. Pentru a creste sanatos, plantele au nevoie de spatiu. Pentru cele inalte, cum ar fi degetelul rosu si delfiniumurile, lasa 30-45 cm intre ele - asta le va permite sa se dezvolte frumos si va asigura o buna circulatie a aerului. Pentru plantele de inaltime medie, cum ar fi galbenelele si nastureii, 15-20 cm sunt de ajuns.

Inainte de plantare, pregateste solul. Acesta trebuie sa fie afanat si bine drenat, mai ales pentru gazania si mesembryanthemum, care nu suporta apa stagnata. Daca solul tau este greu sau argilos, adauga nisip sau compost pentru a-l face mai usor. Sapa gropi de marimea radacinilor rasadurilor, asaza plantele cu grija, acopera-le cu pamant si apasa usor in jurul lor. Dupa plantare, uda bine pentru ca radacinile sa se fixeze mai usor in noul loc.

Pentru a avea o gradina plina de flori, plantele au nevoie de putina atentie, dar ingrijirea lor este simpla. Fiecare floare are preferinte diferite. Galbenelele si nastureii sunt campioni la rezistenta la seceta, asa ca uda-i doar cand solul devine uscat la suprafata. Balsaminele si floxurile, in schimb, iubesc solul umed, mai ales in zilele fierbinti. Uda-le regulat, dar ai grija sa nu exagerezi, pentru ca apa in exces poate dauna radacinilor. Pentru toate plantele, cel mai bine este sa uzi dimineata, astfel incat frunzele sa se usuce inainte de noapte. O data pe luna, hraneste plantele cu un ingrasamant echilibrat (de exemplu, 10-10-10). Acesta le va da putere pentru a creste si a inflori frumos. Evita sa folosesti prea mult azot, pentru ca poate face plantele sa produca mai multe frunze in loc de flori. Indeparteaza regulat florile ofilite de la galbenele, gura-leului si nasturei. Acest lucru va prelungi inflorirea, pentru ca planta nu va consuma energie pentru a forma seminte. Plantele inalte, cum ar fi delfiniumurile si de hunting season, pot fi afectate de vant. Pune-le suporti, cum ar fi bete de lemn sau metal, pentru a preveni ruperea tulpinilor. Degetelul rosu si delfiniumurile pot atrage afide. Foloseste sapun insecticid sau planteaza nasturei in apropiere, care alunga daunatorii in mod natural. Floxurile pot fi afectate de mucegaiul prafos. Pentru a preveni acest lucru, asigura o buna circulatie a aerului intre plante si evita udarea excesiva. Pentru ca plantele anuale, cum ar fi galbenelele si nastureii, sa infloreasca mai mult, seamana-le la fiecare 2-3 saptamani. Astfel, vei avea flori noi pana la sfarsitul sezonului.

Cu aceste sfaturi, gradina ta va fi nu doar frumoasa, ci si plina de viata si utilitate. Vrei sa alegi seminte pentru gradina ta de vis? Viziteaza site-ul nostru semintetop.ro - acolo vei gasi tot ce ai nevoie pentru a incepe!

Sursa foto: Liz Joseph pe Unsplash.com

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter

Articole recomandate

Produse recomandate

FANTANA TABLOU - PERETE DE APA

Pret: 4284,00 LEI 3600,00 LEI

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!