Elemente specifice stilului scandinav

In ultimii ani, stilul scandinav a devenit din ce in ce mai prezent in locuintele oamenilor. Simplitatea, functionalitatea, utilitatea, relaxarea si rafinamentul sunt aspecte ce definesc cel mai bine acest stil de design interior, asa ca nu este de mirare ca amenajarile in stil scandinav au devenit o optiune din ce in ce mai populara. Recunoscut precum unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioara, stilul decorativ scandinav permite nuantele deschise, piesele de mobilier nefinisate si abundenta de tesaturi naturale.

Stilul scandinav

Daca vrei sa descoperi care sunt principiile ce stau la baza acestui stil de design interior si care sunt elementele specifice unei amenajari in stil scandinav, te invitam sa parcurgi articolul urmator. Cu siguranta stilul scandinav iti va starni interesul!

Culori neutre si accente cromatice in tonuri deschise

In stilul scandinav, culoarea predominanta este alb, stilul mizand pe lumina naturala raspandita in intreaga locuinta. Peretii, podeaua, tamplaria si, deseori, chiar si piesele de mobilier, toate aceste elemente pastreaza aceeasi nuanta a laptelui. Astfel, interioarele in stil scandinav beneficiaza de un aer curat si de un spatiu aerisit din punct de vedere vizual.

Paleta cromatica specifica stilului scandinav este compusa din culori deschise si nuante pastel: tonuri de bej, crem, culoarea untului, galben pai sau gri deschis. In completarea acestor culori, stilul scandinav presupune folosirea unor accente cromatice discrete, in tonuri deschise de verde, turcoaz, albastru, visiniu si maro.

Piese de mobilier minimaliste si multifunctionale

Atunci cand vorbim despre stilul scandinav, utilitatea este elementul de ordine. Acest stil imbina intr-un mod inteligent elementele, fara a supraincarca decorul inutil si strident. Astfel, daca doresti un decor in stil scandinav, sugestia noastra este sa nu aglomerezi casa cu mobila. Mobilierul scandinav nu are multe ornamente si nici nu este unul masiv, ci unul usor minimalist, cu linii si forme organice. Cu toate acestea, este unul incapator, cu multe spatii de depozitare, pentru o organizare cat mai buna.

Si cum mobilierul simplu, minimalist si multifunctional, adesea ales in nuante de alb, bej sau crem este cel specific stilului nordic, din casele scandinave nu vor lipsi niciodata canapeaua confortabila, fotoliile din textile naturale, masutele de cafea din lemn, comoda in stil scandinav si alte piese de mobilier atemporal, care nu se vor demoda niciodata.

Lumina naturala care sa inunde locuinta

Iluminatul ocupa un loc important in spatiile amenajate in stil scandinav, accentul fiind pus pe lumina naturala, ce trebuie sa patrunda prin toate partile. Orienteza-te, asadar, spre perdele vaporoase si fluide, in nuante deschise, care sa permita luminii sa inunde locuinta prin ferestrele mari.

Lumina naturala din locuinta este maximizata in decorul scandinav si cu ajutorul suprafetelor deschise, lucioase si lustruite. In cazul in care nu beneficiezi de suficienta lumina naturala, poti completa acest neajuns cu ajutorul unor surse de iluminat precum veioze, aplice, lampadare sau chiar si candelabre bogate. De asemenea, este indicat sa plasezi strategic oglinzi pe peretii opusi ferestrelor, pentru a reflecta lumina in interiorul locuintei.

Texturi naturale si materiale rafinate

Chiar daca la prima vedere designul scandinav poate parea impersonal, aspectul rigid al acestuia este insufletit prin integrarea texturilor naturale si a materialelor rafinate in decor. Lemnul de nuc, blanurile, catifeaua sau portelanul sunt doar cateva dintre aceste texturi si materiale ce pot pune in evidenta abordarea sofisticata a stilului de amenajare. Locuintele in stil scandinav abunda in textile precum bumbac, in, lana sau alte fibre naturale, folosite pentru canapele, cuverturi, lenjerii, fete de perna, prosoape, perne decorative, covorase, perdele sau draperii.

Atunci cand vine vorba de accesorii, stilul scandinav este recunoscut pentru tablouri, perne, veioze supradimensionate, lumanari si oglinzi. Plantele de apartament amplasate pretutindeni reprezinta un alt element specific decorului in stil scandinav. Chiar daca multe dintre aceste accesorii sunt albe si simple, poti alege si modele colorate, care sa contrasteze ideal in decorul scandinav.

In esenta, stilul scandinav poate fi caracterizat prin originalitate, simplitate, caldura si confort, toate reunite in decorul casei. Daca doresti sa dai startul unui proces de amenajare a locuintei in stil scandinav, poti lua cate putin din toate aceste elemente specifice stilului si il poti adapta nevoilor, confortului si stilului tau.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter

Articole recomandate

Produse recomandate

STICKER DECORATIV MAGNOLIE

Pret: 150,00 LEI 59,99 LEI

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!