De ce ne place atat de mult lemnul?

Lemnul in culori deschise aduce lumina, spatiu si transmite multa liniste. Pe pereti, podele si mobilier, lemnul deschis este intotdeauna un pariu sigur, cu greu poti gresi.

Decor lemn deschis

Gustul pentru natural, atat in materiale, cat si in finisaje, continua sa creasca. Iar anul acesta continua sa predomina lemnul deschis, pentru ca realizeaza un spatiu mai aerisit si mai putin apasator, deoarece este mai putin vizibil. Iar luminozitatea sa facilitateaza intrarea luminii naturale. Daca in trecut orice propunere de rustic brut era binevenita, incetul cu incetul un stil rustic mai rafinat isi face loc. Se respecta tonalitatile mediului, dar se prefera ambientul mai suav. La aceasta tendinta se adauga atat lemnul, pur si simplu cerat, aproape natural, in culoarea si cu nervurile lui originale, cat si finisajele foarte discrete, cu nuante de culori neutre. In tamplarie sau pardoseli, acestea ofera un fundal, care permite ca accentul decorativ sa fie pus in opere de arta, antichitati sau piese unice. Dar unde functioneaza cel mai bine o astfel de abordare?

Dormitorul. Lemnul cu tonuri deschise functioneaza bine in camerele in care ne odihnim, deoarece creeaza un mediu relaxant si o senzatie de calm.

Sufrageria. Lemnul deschis la culoare si finisajele in acelasi ton ofera o baza in care se potriveste orice stil decorativ dorit, mai ales atunci cand este folosit in tamplarie. Daca este incorporat si in mobilier, se realizeaza o unitate echilibrata.

In bucatarie, una dintre caracteristicile lemnului deschis la culoarea este capacitatea de a introduce o atingere discreta si glamour.

Holul este un spatiu important intr-o casa, cu atat mai mult cu cat acesta se intinde pe o suprafata nu foarte generoasa. Un parchet din lemn masiv, deschis la culoare, va da un aer elegant si o senzatie de spatialitate calda.

Fag, artar, eucalipt, frasin. Exista multe posibilitati de a alege. Pe masura ce podeaua ocupa o suprafata mare, castigi lumina si o senzatie de spatiu. Este adevarat ca in parchete regele este stejarul. Nu trebuie sa renuntati la el in ciuda nuantei sale intense de miere. Noile tratamente ale lemnului va permit sa va bucurati de stejar in nuante foarte deschise, aproape de alb, precum stejarul alb de ulei francez.

Lambriurile si placarea din lemn sunt comune in casa cu aspect rustic. Pinul, bradul sau fagul sunt utilizate pe scara larga si creeaza un mediu de refugiu cald si luminos, perfect pentru dormitoare sau mansarde.

O masa realizata dintr-o scandura mare de ulm, frasin sau fag, cu linii simple si noduri vizibile, introduce frumusetea copacului in casa. Pentru blaturile de birou, molidul, pinul sau mesteacanul sunt optiuni bune si mai ieftine.

Cum puteti rupe monotonia nuantelor deschise la culoare? Ce sa alegeti, lucios sau mat? Fara indoiala, finisajele mate dau o senzatie mai naturala, fiind si marele pariu in decoratiuni din ultimii ani si continua sa fie puternic.

Se pot amesteca tonalitati de culori? Desigur. Astfel evitati riscul ca spatiul sa fie prea tern. De asemenea, veti reusi sa faceti camera mai primitoare si sa introduceti nuante de surpriza. Altfel si-ar putea pierde din prospetime si personalitate.

Se pot combina tonuri foarte diferite? Este intotdeauna recomandat sa alegeti o nuanta dominanta de lemn ca punct de plecare si apoi sa adaugati cateva piese de lemn intunecate sau de nuanta medie. Daca aveti parchet, acesta ar fi nuanta dominanta a lemnului. Daca nu, alegeti cea mai mare piesa de mobilier din camera ca fiind baza, apoi adaugati restul articolelor. De asemenea, acelasi finisaj sau desen al nervurilor poate da continuitate decorului.

Ce elemente de contrast se pot folosi? Un covor va face toata diferenta, mai ales daca mobilierul si parchetul au o nuanta similara a lemnului. De asemenea, piese izbitoare precum o canapea cu o culoare bine diferentiata sau perne in culori electrizante.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter

Articole recomandate

Produse recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!