Amenajarea unui balcon de dimensiuni reduse

Chiar daca locuiesti intr-un apartament, acest lucru nu ar trebui sa te impiedice sa te bucuri de aer liber. Dimpotriva, amenajarea si decorarea unui balcon iti poate permite sa creezi un adevarat paradis verde sau o mini gradina de legume care se lase loc si pentru o zona de relaxare si, de ce nu, de luat masa.

Amenajare balcon mic

Zona de relaxare

Indiferent de marimea balconului, cheia este sa il aranjezi cat mai bine pentru a profita din plin de zilele insorite. In functie de spatiul disponibil, alege cateva scaune sau o canapea de dimensiuni reduse, dar si o masa rabatabila, care se poate strange atunci cand nu o folosesti. Nu uita de obiectele decorative. Perne colorate, ghirlande luminoase, cateva felinare si, pentru o atmosfera calda si intima, un covor mic si simpatic. Alege unul din gama larga de covoare ieftine de pe piata, unul care se va curata usor, care arata mai bine decat clasicele modele din PVC pentru exterior si care va aduce o nota de veselie balconului tau. Pentru si mai multa intimitate, poti delimita zona de relaxare prin perdele vaporoase.

Gradina de legume sau plante

Ierburi aromatice in balcon

Un balcon este locul ideal pentru a crea gradini suspendate. Alege plante luxuriante, care sa creeze o bariera de verdeata ce te va proteja de agitatia exterioara. O varianta la fel de simpatica este cultivarea unor legume sau verdeturi. Amenajarea unei mici gradini pe balcon se poate face atat pe orizontala, cat si pe verticala, pentru a profita la maximum de spatiul existent, dar si de lumina. Cu putina creativitate, orice metru patrat poate fi valorificat si infrumusetat cu ghivece colorate cu plante aromatice, legume sau fructe. Posibilitatile decorative sunt nelimitate: cutii din lemn, jardiniere agatate de balustrada balconului, ghivece suspendate sau cutii de tabla carora le oferim o a doua viata. Plantele din mica ta gradina vor aduce un plus de culoare si sunt perfecte pentru a-ti transforma balconul intr-un loc confortabil si natural.

Ingrijirea mini-gradinii

Nu uita ca orice gradina, mare sau mica, are nevoie de o expunere buna, iar plantele trebuie sa fie ferite de vant sau umbra, altfel risti sa le pierzi. Opteaza pentru un aranjament cu expunere la soare timp de cel putin cateva ore pe zi. La fel de importanta este si udarea lor. Este necesar sa intelegi diferitele nevoi ale fructelor si legumelor tale. Unele sunt mai pretentioase decat altele, de exemplu, ridichile devin seci si iuti daca sunt udate prea putin. Asadar, udarea se face in functie de soiul cultivat si de stadiul lui de dezvoltare. Nu trebuie sa fii un gradinar cu experienta pentru a-ti realiza propria gradina de legume. Poti planta linistit capsuni, rosii, dar si varza, salata si ierburi aromate, precum cimbru, rozmarin sau busuioc.

Cu putina indemanare si creativitate, in doar cativa pasi, iti poti transforma balconul intr-o oaza relaxanta, confortabila si iata, poti recolta legume si fructe proaspete chiar din gradina proprie. Nu te lasa intimidata de dimensiunea balconului tau, poti gasi un refugiu in natura, chiar si intr-un spatiu mic.

Sursa foto: Shutterstock

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter

Articole recomandate

Produse recomandate

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!