Newsletter  

Mobila

Decoratiuni

Stilul Rustic

Cald, primitor si fermecator, stilul rustic ramane unul dintre cele mai indragite stiluri in designul interior. Potrivit atat mediului de viata urban, dar mai ales celui rural, stilul rustic creaza o atmosfera calma si relaxanta, de vacanta.
Adeptii stilului rustic au caractere sincere, apreciind lucrurile simple dar autentice. Adesea, decoratorii in stil rustic sunt si artizanii obiectelor folosite in amenajare.
Doamnele cu talent pentru lucrul de mana pot amenaja un spatiu rustic tricotand, brodand sau crosetand perne ornamentale, cuverturi, sau diverse alte obiecte decorative pentru pereti.

Elemente definitorii pentru stilul rustic
Mobila stil rustic
Stilul rustic este ideal pentru spatiile intime, de dimensiuni nu foarte mari. Incaperea centrala dintr-un camin rustic este bucataria, suficient de mare incat sa cuprinda si spatiul de luat masa.
Simplitatea naturalului este regasita intr-un decor rustic atat la nivelul culorilor cat si al texturilor folosite.
In privinta paletei coloristice, stilul rustic este dominat de tonuri neutre, de pamant, cat mai apropiate de natura.
Mobilerul este din lemn masiv cat mai putin finisat, eventual sculptat sau pictat manual. Placarile cu piatra pot crea un ambient rustic, dar bucatile de piatra trebuie sa aiba un aspect cat mai brut si natural.
Materiale folosite intr-un decor rustic precum lemnul masiv, ceramica, piatra naturala, tesaturile naturale sau fierul forjat sunt mereu costisitoare, la fel ca si prelucrarea manula a acestora, dar calitatea si rezistenta lor in timp este pe masura.
Au aparut insa si materiale mai putin costisitoare precum plasticul sau lemnul presat, ale caror finisaje incearca sa imite cat mai bine materialele naturale. Retineti insa ca mobila rustica autentica este grea, robusta, cu suprafetele putin slefuite.
Mobila stil rustic
Atmosfera primitoare este conferita unui ambient rustic prin lipsa voita de pretiozitate a obiectelor ce decoreaza acel loc.
Fara a fi opulente, decoratiunile rustice sunt insa pretioase deoarece perpetueaza traditii si sunt rezultatul dedicatiei si talentului unor artisti populari. Covoare sau alte tesaturi lucrate manual, accesorii din sticla colorata, ceramica sau fier forjat, toate acestea definesc un ambient confortabil si relaxant.

In functie de traditiile fiecarui spatiu geografic, stilul rustic prezinta diverse elemente specifice.

Stilul rustic romanesc

Interioarele in stil rustic romanesc si cele in stil cult neoromanesc se caracterizeaza prin peretii albi pe care putem admira tesaturi, icoane sau obiecte din lut. Mobilierul este din lemn sculptat sau pictat cu motive decorative traditionale: sfoara, coloana infinitului, soarele ori motivele florale si zoomorfe stilizate in forme geometrice.
Piese de mobilier specific romanesti sunt: cufarul sau lada de zestre, patul pe picioare inalte, scaunele cu spatar sculptat si netapitat, lavita sau banca cu spatar, rafturile scultpate pentru expunerea obiectelor de lut.
Culoarea si vitalitatea este introdusa in amenajarea interioarelor romanesti prin intermediul obiectelor decorative: a covoarelor si cuverturilor, a fetelor de masa si prosoapelor tesute in razboi. Atributul esential este austeritatea confortului echilibrata de bogatia estetica.
In unele zone ale tarii recunoastem elemente din traditia rustica maghiara sau saseasca. Gama de culori rustice maghiare implica intotdeauna prezenta verdelui. Rusticul maghiar echilibreaza contrastul dintre rosu si verde prin obiectele de ceramica in alb-bleumarin sau culori de pamant. Elementele decorative sunt in special florale. Mai des intalnite la noi sunt lalelele si pasarile ca elemente zoomorfe.
In rusticul maghiar si sasesc se intalnesc piese de mobilier precum bufetul din bucatarie, o combinatie de dulap inchis cu vitrina in partea superioara.
Sasii isi impodobesc mobila in culorii vii si cu ornamentatii florale stilizate. Insa costumele lor populare si tesaturile sunt foarte sobre, in alb si negru.

Cuvintele cheie intr-o amenajare in stil rustic sunt simplitatea, echilibrul si masura bunului simt.

Trucuri pentru un aspect rustic


  • Nu ezitati sa folositi lemnul sau piatra in stare cat mai bruta. Astfel, diverse piese de mobilier pot fi realizate din trunchiuri de copac, iar semineul poate fi placat cu piatra de rau sau chiar realizat din blocuri masive de piatra.

  • Pentru pardoseli, dusumeaua de scanduri din living poate fi combinata in zonele de intrare sau baie cu lespezi de piatra naturala.

  • Intrucat mobila rustica are texturi accentuate, este bine sa fie adaugata in decor cu moderatie. Nu este nevoie sa umpleti intregul spatiu cu mobila rustica. Pentru un aspect rustic sunt suficiente cateva piese de mobilier bine alese si distribuite prin incapere.

  • In cazul scaunelor sau lavitelor, puteti atenua liniile brute ale stilului rustic cu ajutorul unor perne, decorate desigur tot cu motive rustice, care in plus vor spori si confortul respectivelor piese de mobilier.

  • Lazile de zestre taranesti sunt piese excelente pentru un ambient rustic. Pe langa faptul ca pot depozita diverse lucruri, pot fi folosite si ca masuta de cafea in living sau bancuta in hol.

Recomandari mobila si decoratiuni in Stilul Rustic