Corpuri de iluminat. Ghidul Cumparatorului. Partea 1.

Ghid pentru magazinul corpuri de iluminat Lumini de Poveste

Lustre Led: Ghidul Cumparatorului.

De ce este importanta iluminarea corecta a tavanului?

Cheia pentru o buna iluminare este stratificarea - au trecut vremurile in care un candelabru atarnat de tavan era asezat in centrul acestuia. In mod ideal, veti dori ca lumina ambientala de la corpurile de iluminat sa functioneze cu aplice de perete, lampi de masa si podea pentru a construi straturi de lumina ambientala, de lucru si de accent. Rolul plafonierei este vital. Atenueaza umbrele puternice de la alte surse directionale de lumina, creand straturi de lumina care se incalzesc usor pentru a umple subtil o camera. Dimmerele creeaza o flexibilitate si mai mare pentru a crea starea de spirit ideala.

Tavanele ofera un spatiu extins pentru a adauga stilului tau personal de decorare. De la iluminare versatila pe sina la candelabre de spectacol sau o piesa de design de ultima ora - exista o gama larga de stiluri si modele pentru orice camera.

Dupa ce ati citit ghidul nostru util, puteti alege din gama noastra variata de lustre led.

Lucruri de luat in considerare atunci cand alegeti corpuri de iluminat

Faceti cea mai buna alegere atunci cand alegeti corpurile de iluminat, luand in considerare modul in care acestea vor functiona in casa dvs. Care sunt dimensiunile camerei tale? Casa ta este plan deschis? Care sunt sursele tale de lumina naturala? Care este stilul tau de design?

Dimensiunea camerei

Diferitele tipuri de plafoniere se potrivesc cu diferite dimensiuni ale camerei. De exemplu, un candelabru de declaratie s-ar putea simti claustrofobic intr-un spatiu mic, in timp ce iluminatul incastrat creeaza o iluzie de spatiu.

Stilul camerei

Iluminarea buna ar trebui sa completeze stilul casei dumneavoastra pentru a crea un sentiment de coeziune. Cand alegeti corpurile de iluminat, tineti cont de aceasta regula de aur: stilul trebuie sa se combine cu functionalitatea. Daca designul dvs. include tapet atragator, caracteristici sau lucrari de arta, reflectoarele sau iluminarea pe piste pot fi directionate pentru a evidentia aceste puncte focale. Casele moderne, reduse, sunt completate fara efort de pendule moderne si iluminat incastrat.

Iluminat camere

Tipuri de becuri

Asa cum corpurile de iluminat ar trebui sa fie adecvate pentru decor, becurile trebuie sa fie adecvate pentru zona pe care o lumineaza. LED, CFL si halogen sunt cele trei tipuri principale de becuri, becurile cu incandescenta fiind eliminate treptat pentru optiuni mai eficiente din punct de vedere energetic. Multe despre informatii despre acest subiect gasiti in scurta istorie a iluminatului cu led.

LED-urile - cele mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece folosesc mai putina energie pentru a produce aceleasi niveluri de luminozitate ca si alte becuri. Alegand un bec LED va va economisi bani la factura de electricitate.

CFL - mai eficiente decat becurile cu halogen, dar mai putin decat becurile LED. CFL-urile sunt o alternativa mai ieftina la LED-uri.

Halogen - interzis in Marea Britanie din octombrie 2021, desi obisnuiau sa fie unul dintre cele mai comune becuri. Sunt ieftine si complet reglabile, dar se sting mai repede decat CFL sau LED-urile, asa ca trebuie inlocuite des.

Tipuri de corpuri de iluminat

Lumini incasabile - o alegere populara atat in mediile moderne, cat si in cele traditionale. Rationalizat, cu o distributie uniforma a luminii, iluminatul incastrat ofera o impresie vizuala de spatiu neintrerupt. Sunt, de asemenea, geniale pentru iluminarea de accent sau de dispozitie.

Candelabre - aduc un sentiment de eleganta si gratie unei camere, mai ales acolo unde tavanele sunt inalte si spatiul nu este limitat.

Corpuri de iluminat suspendate - disponibile intr-o gama fabuloasa de modele pentru a se potrivi fiecarei incaperi a casei. Imprimeurile elegante si abstracte pe abajururile de la mijlocul secolului sunt in tendinte, la fel ca preferatele arhitectilor - pandantivele industriale moderne.

Spoturi de tavan - extrem de versatile, deoarece fiecare spot poate fi directionat pentru a arunca un bazin de lumina pentru a atrage privirea catre anumite zone dintr-un spatiu. Eficient ca iluminat ambiental si de accent.

Iluminat pe sina - o alegere moderna utila pentru iluminarea spatiilor mari. La fel ca reflectoarele, acestea sunt versatile deoarece contin o serie de becuri directionate individual.

Pendule in grup - avand un singur accesoriu de tavan cu mai multe pandantive suspendate, acestea stralucesc puternic peste zone cheie, cum ar fi casele scarilor sau mesele. Sunt grozave si pentru a adauga putina drama.

Fitinguri incastrate - acestea functioneaza extrem de bine in bai, deoarece se integreaza perfect in tavan, creand o iluzie de spatiu suplimentar. De asemenea, sunt mai usor de curatat decat abajururile sau spoturile traditionale cu pandantiv.

Siguranta - iluminat in incaperi umede

Este important sa luati in considerare siguranta cu plafonierele in zonele umede, cum ar fi bucatarie sau baie. Va trebui sa va asigurati ca aveti ratingul IP potrivit pentru lumini din zonele cu umiditate ridicata. Evaluarea IP (protectie la umiditate) este un numar dat luminilor care indica cantitatea de umiditate la care poate fi expus in siguranta.

Trebuie avuta mare grija atunci cand alegeti iluminatul pentru baia dvs., deoarece exista reglementari stricte cu privire la tipul de lumini pe care le puteti utiliza. baie. Utilizarea oglinzilor de baie, atat din soiurile iluminate, cat si din cele neluminate, reprezinta o modalitate excelenta de a crea iluzia de spatiu si lumina intr-o zona mica.

Iluminat baie

Cum sunt defalcate zonele de iluminat din baie

Cand va ganditi la iluminatul pentru baia dvs., este important sa va ganditi la zonele de baie de mai jos, pentru a va asigura ca iluminatul dorit poate fi instalat in locatia dorita. Zona 0 se afla in interiorul cazii sau al dusului. Orice armatura utilizata in aceasta zona trebuie sa fie de joasa tensiune (max 12v) si sa aiba un grad de cel putin IP67, care este rezistenta la imersie totala. Zona 1 este zona de deasupra cazii sau dusului la o inaltime de 2,25 m de podea. In aceasta zona este necesar un rating minim de IP45, dar este in general acceptat ca trebuie utilizat IP65. De asemenea, merita remarcat faptul ca majoritatea luminilor de dus sunt in orice caz clasificate la IP65. Zona 2 este o zona care se intinde pe 0,6 m in afara perimetrului baii si la o inaltime de 2,25 m de podea. In aceasta zona este necesar un rating IP de cel putin IP44. In plus, este o buna practica sa se ia in considerare zona din jurul unui lavoar, pe o raza de 60 cm a oricarui robinet, sa fie considerata zona 2. Zonele exterioare sunt oriunde in afara zonelor 0,1 si 2 (sub rezerva unor limite specifice) si unde nu exista apa - jet-ul este probabil sa fie utilizat. Nu exista cerinte speciale de IP in aceasta zona, totusi va sugeram sa luati in considerare o lampa cu un rating IP de cel putin IP20. In plus fata de cele de mai sus, daca exista o probabilitate ca jeturi de apa sa fie utilizate in scopul curatarii, atunci trebuie utilizat un corp evaluat cu un minim de IP65. Detaliile complete pot fi gasite in cea mai recenta copie a reglementarilor de cablare IEE.

Evaluari IP si exact ceea ce inseamna numerele Evaluarile

IP (sau Protectia la intrare si Protectia internationala, asa cum sunt de asemenea cunoscute) sunt utilizate pentru a defini gradul de protectie oferit impotriva intruziunii electrice. Prima cifra va indica nivelul de protectie impotriva accesului la parti periculoase si a patrunderii obiectelor straine, de exemplu praful. A doua cifra va indica protectia impotriva umezelii, adica a apei.

Prima cifra (Intrarea obiectelor solide)

0 - Fara protectie; 1 - Protejat impotriva patrunderii de obiecte solide 50 mm+; 2 - Protejat impotriva patrunderii de obiecte solide 12 mm+; 3 - Protejat impotriva patrunderii de obiecte solide 2,5 mm+; 4 - Protejat impotriva patrunderii de obiecte solide 1 mm+; 5 - Protejat impotriva prafului; 6 - Praf Stramt

A doua cifra (intrarea apei)

0 - Fara protectie; 1 - Protejat impotriva picaturilor care cad pe verticala; 2 - Protejat impotriva picaturilor de apa care cad la un unghi maxim de 15°>; 3 - Protejat de apa ca in ploaie la un unghi maxim de 60°; 4 - Protejat de stropire sau proiectie; 5 - Protejat de scazut jeturi de presiune; 6 - protejat de jeturile de presiune inalta; 7 - protejat de imersarea temporara; 8 - protejat impotriva perioadelor lungi de imersie.

Temperatura de culoare: Ghidul Cumparatorului.

Probabil ca ati mai intalnit temperatura de culoare cand cautati lumini inainte si poate va intrebati - ce este mai exact? Si ce legatura are cu iluminatul? Intelegerea temperaturii culorii este importanta pentru a cunoaste configuratia de iluminare potrivita pentru camera dvs.

Ghidul nostru va incerca sa explice temperatura culorii intr-un mod simplu si, speram, sa va ofere o mai buna intelegere a importantei acesteia, pentru a va ajuta sa creati efectul de iluminare dorit. Ce este temperatura culorii? Temperatura culorii este o modalitate de masurare a diferitelor nuante de lumina - in special, dandu-i o valoare pentru cat de "calda" sau "rece" este. Scara variaza de la chihlimbar stralucitor la albastru inchis. Masurate in Kelvins (K), nuantele de rosu/galben sunt la capatul de jos al scalei, iar nuantele de albastru sunt la capatul superior.

Nu uitati sa nu confundati temperatura culorii cu luminozitatea. Luminozitatea luminii este de obicei masurata in lumeni sau wati, in timp ce temperatura culorii se refera la culoarea luminii.

Scara Kelvin / Cum se masoara temperatura culorii / Masurarea temperaturii culorii

Scara Kelvin este folosita pentru a masura temperaturile, similar cu Celsius si Fahrenheit, si este intotdeauna exprimata simplu ca K (fara simbolul grade). Nu exista numere negative pe aceasta scara, cea mai scazuta temperatura fiind zero absolut (0K). Din acest motiv, este folosit de obicei de oamenii de stiinta pentru a masura temperaturi extrem de ridicate si scazute. Motivul pentru care este folosit pentru a masura temperatura culorii este ca atunci cand obiectele sunt suficient de fierbinti, ele emit radiatii vizibile. La aproximativ 800 K substantele incep sa emita lumina, care va avea o culoare rosiatica, iar pe masura ce se incinge lumina incepe sa devina mai stralucitoare si mai stralucitoare - trecand de la rosu la portocaliu, apoi galben, alb si in final albastru.

Temperaturi becuri

Cod international de culoare si redare a culorilor

O nota importanta este ca temperatura culorii poate fi afisata cu un cod de culoare international. Aceasta este de obicei o valoare din trei cifre care va spune claritatea luminii si temperatura culorii. Prima cifra va indica CRI (indicele de redare a culorilor) al unei lumini, care masoara claritatea luminii, iar ultimele doua cifre va spun temperatura culorii.

Becuri

S-ar putea sa va intrebati ce tipuri de becuri emana diferitele culori. Poate varia, dar, in general, lumina rosie (800-2000K) vine de la lumina lumanarilor, lampile cu filament emit lumina portocalie (2000-2700K), lampile cu halogen emit galben (2700-3500) iar lampile cu LED emit lumina alba/albastru ( 3500-5000K). Daca va place o lumina mai calda, galbuie, atunci ceva in jur de 2700K ar fi bine. Sau, daca preferati nuante mai reci, albastrui, atunci ceva intre 6500-7500K functioneaza bine.

Culori becuri

Ce temperatura de culoare sa folositi

Asa ca acum ca stii mai multe despre temperatura culorii, te poti simti mai increzator atunci cand alegi luminile potrivite pentru casa ta. Amintiti-va, atunci cand vine vorba de alegerea celei mai bune temperaturi de culoare, nu exista un raspuns corect sau gresit. In general, culorile galben/alb cald intre 2500-3500K sunt folosite in dormitor sau lounge, deoarece au o calitate calda, confortabila.

Culorile mai reci din gama 3500-5000K sunt adesea folosite in bucatarie sau in birouri, deoarece completeaza tonul camerei cu nuantele lor mai albe. Pentru alburile foarte reci gasite intre 5000-6000K, le veti vedea de obicei in bai sau depozite, deoarece dau un efect mai artificial de lumina naturala.

Cumparati din gama noastra de corpuri de iluminat pentru interior si gasiti culoarea perfecta pentru a va lumina camera, gradina sau cladirea.

Iluminat living si sufragerie: Ghidul Cumparatorului.

Iluminat camera de zi

Probabil locul din casa unde ai cele mai multe optiuni disponibile. De obicei, cea mai spatioasa camera din casa si un loc cu mai multe scopuri - ceea ce inseamna ca exista o multime de lucruri de luat in considerare atunci cand alegeti iluminatul potrivit. Ar trebui sa incercati intotdeauna sa obtineti straturi bune de iluminare in camera dvs. de zi. Aceasta inseamna un echilibru intre iluminarea ambientala, de lucru si de accent.

Incepeti cu iluminarea generala a camerei - aceasta este sursa principala care va umple camera cu o raspandire uniforma a luminii. De obicei, acest lucru este asigurat de lustre led sau candelabre. Mai jos am defalcat unele dintre cele mai bune optiuni.

Lustre LED - Folosite uneori ca iluminat de lucru, lustrele cu led sunt o alegere versatila pentru luminile pentru living si sufragerie. Sunt mai usor de instalat decat majoritatea dispozitivelor de fixare pentru tavan - nu trebuie sa taiati in tavan pentru a le instala.

Candelabre - Daca sunteti in cautarea mai multor declaratii, candelabrele pot fi o modalitate excelenta de a adauga frumusete si clasa unei camere. La fel ca corpurile cu montare incasata, exista multe stiluri diferite din care sa alegeti un candelabru - desi retineti ca acestea limiteaza spatiul liber din tavan. Deoarece sunt atarnate de tavan, inseamna ca nu va trebui sa taiati gauri in tavan. Aceasta inseamna ca va puteti schimba stilurile de iluminare de-a lungul anilor, fara a fi nevoie sa acoperiti gaurile. Luminile suspendate inseamna, de asemenea, ca intreaga camera este iluminata cu o stralucire primitoare.

Candelabru

Spoturile incastrate - Sunt o alegere populara pentru camerele de zi, deoarece sunt usor de instalat, stilate si vin intr-o gama larga de forme. De obicei, sunt rotunde si se potrivesc perfect cu decorul oricarei camere, datorita varietatii de stiluri in care vin. Suporturile incastrate sunt mai decorative decat luminile incastrate, desi ofera aceeasi raspandire larga a luminii si ofera spatiu liber pe tavan - ideal pentru tavanele mai joase.

Optiuni de iluminare pentru sarcini

De asemenea, ar trebui sa luati in considerare ce iluminare de lucru doriti. Pentru aceasta, mai intai gandeste-te la "sarcinile" pe care le vei face in sufragerie - fie ca este vorba de citit, scris sau de lucru pe un laptop. Iluminarea sarcinilor nu este importanta doar pentru a va ajuta sa indepliniti sarcini, ci si pentru a construi acele straturi de lumina care aduc frumusete in camera de zi.

Lampadare de podea. Lampile de podea ofera o sursa de lumina la nivelul ochilor, care completeaza lumina de tavan si deschide camera.

Sunt versatile, capabile sa execute toate cele trei tipuri de iluminare - ambientala, de activitate si de accent. Pentru iluminatul de lucru, un avantaj pe care il au este ca sunt portabile si pot fi mutate prin camera oriunde ai nevoie de ele. Acest lucru va ofera mai multe optiuni atunci cand vine vorba de design.

Veioza de masa. Similar cu lampile de podea in ceea ce priveste portabilitatea, ceea ce le face alegerea simpla ideala pentru citire sau alte sarcini. Lampile de masa sunt mai potrivite pentru iluminatul de lucru decat lampile de podea, desi inca adauga la iluminarea stratificata a incaperii.

Disponibile intr-o varietate de stiluri si modele, pentru a se potrivi cu orice tip de decor, nu ar trebui sa aveti nicio problema in a gasi o veioza sau un lampadar care sa se potriveasca sufrageriei dvs.

Veioze

Spoturi de perete. O optiune usor diferita fata de lampile de podea sau de masa, desi ofera, de asemenea, lumina directionata, care este perfecta pentru indeplinirea sarcinilor. Principalul lor avantaj este ca majoritatea dispun de lumini LED care produc o lumina clara, stralucitoare, fara a utiliza atata putere ca sursele traditionale precum halogenul. Principalul dezavantaj al acestora in comparatie cu lampile de masa este ca trebuie sa fie montate pe perete.

Optiuni de iluminare de accent

Ultimul strat de adaugat este o iluminare de accent. Aceasta este pentru a evidentia anumite zone/obiecte, cum ar fi oglinzi, plante sau lucrari de arta. Este o modalitate eficienta de a face camera "pop" si de a adauga un factor wow in zona de zi.

Aplice de perete. Daca doriti o nota calda si subtila de lumina pentru a deschide camera, atunci o aplica led montata pe perete este ideala. Aplicele pot straluci lumina in jos si in sus, astfel incat pot evidentia obiecte precum o oglinda pe perete sau o planta pe podea. Acestea sunt adesea echipate cu un intrerupator pe lampa in sine, precum si cu intrerupatorul principal de pe perete. Acest lucru este convenabil, in functie de locul in care le plasati, deoarece le puteti porni si opri fara a fi nevoie sa va ridicati.

Aplice perete

Banda LED incastrata - deseori folosita ca iluminat general, mai ales in baile unde suprafata este mai mica. Totusi, ele pot fi folosite eficient ca iluminare de accent pe un living sau sufragerie. Asezati cateva dintre acestea de-a lungul marginilor tavanului, pentru a evidentia elementele peretelui, cum ar fi tablouri sau rame.

Chiar daca nu sunt folosite pentru a evidentia obiecte specifice, benzile LED incastrate pot fi grozave pentru a completa iluminatul general dintr-un living sau din sufragerie.

De asemenea, pot fi folosite ca iluminat general, desi functioneaza genial ca un compliment pentru sursa principala de lumina dintr-o camera de zi. Lucrul grozav despre benzile cu LED-uri este ca puteti fi flexibil in ceea ce priveste locul in care doriti sa le puneti.

Desi sunt putin mai scumpe, calitatea luminii este ceea ce diferentiaza LED-urile. Luminozitatea si claritatea ajuta la crearea unei senzatii confortabile, dar clasice in orice camera.

De asemenea, sunt construite pentru a rezista si sunt extrem de economice. Au nevoie de mult mai putina energie decat alte becuri pentru a produce o lumina mai stralucitoare - economisind bani in timp.

Iluminat pentru zona de servit masa.

Principala diferenta, in comparatie cu camera dvs. de zi, este ca de obicei este mult mai putin spatiu. Exista, de asemenea, o piesa principala in camera - masa.

Iluminatul dvs. ar trebui sa fie centrat in jurul mesei. Aici veti avea, de obicei, iluminatul general. Corpurile direct deasupra mesei ajuta la crearea atmosferei pentru cina si umple zona cu lumina uniforma - ideale pentru organizarea de petreceri. Iluminatul de lucru este mai putin important in sala de mese, deoarece iluminatul general ofera suficienta iluminare in spatiul mai mic. Lampile de masa pot parea aglomerate; in plus, nu vrei cu adevarat o lampa pe masa in timp ce mananci.

In schimb, ar trebui sa va concentrati pe iluminarea de accent pentru a adauga atmosfera. Unele lumini suplimentare de perete in spatele mesei ajuta la stabilirea starii de spirit, mai ales atunci cand sunt plasate langa plante sau lucrari de arta. Ele pot fi folosite ca sursa principala de lumina, deoarece ajung mai tarziu seara, ceea ce este o optiune placuta de avut.

Iata cele mai bune alegeri ale noastre pentru corpurile de iluminat pentru sufragerie:

Lumini suspendate. Vin intr-o gama larga de stiluri, astfel incat sa puteti alege ceva care se potriveste cu aproape orice tip de decor. Plasarea unui numar impar de lumini suspendate intr-un rand deasupra mesei este o modalitate excelenta de a adauga un plus de lumina si stil camerei.

Candelabre. Daca vrei ceva mai luxos si mai clasic, poti incerca un candelabru. Desi nu se potrivesc cu orice stil de decor, exista o mare varietate de optiuni. Candelabrele pot da casei tale sentimentul unui hotel elegant de cinci stele si sunt o alegere ideala daca gazduiesti des cina.

Montare incasata. Acestea sunt alegerea perfecta pentru salile de mese mai mici, cu tavan mai jos. Similar cu luminile suspendate, puteti alege o lumina incastrabila care sa se potriveasca cu multe stiluri de decor diferite, deoarece exista atat de multe dintre care sa alegeti.

Banda LED. Poate fi folosita ca sursa generala de lumina si este excelenta pentru flexibilitate. O alegere populara pentru design-urile contemporane, iluminarea cu LED-uri ofera o stralucire aparte camerei. Benzile LED au si unele caracteristici personalizabile - vin intr-o gama de culori si pot fi echipate cu un intrerupator de intensitate. Le puteti aseza pe perimetrul tavanului pentru o stralucire uniforma in intreaga camera, precum si sub rafturi si in interiorul dulapurilor sau sertarelor.

Aplice de perete. O optiune de iluminare de accent care ajuta la completarea iluminatului general. Eficient in salile de mese mai mari care beneficiaza de mai multe surse de lumina, ajutand la deschiderea incaperii. Asezati-le langa obiecte decorative pentru a le evidentia si a le face sa apara.

De cati wati ai nevoie?

Pentru iluminarea sufrageriei si a sufrageriei, doriti sa alegeti becuri suficient de luminoase pentru a ilumina corect intreaga camera. Asigurati-va ca va uitati la puterea becurilor dvs. pentru aceasta, desi retineti ca puterea de care aveti nevoie depinde de tipul de bec. CFL sau LED-urile necesita de aproximativ cinci ori mai putina putere decat becurile standard pentru a produce aceeasi luminozitate. Numarul de wati se refera la luminozitate, masurata in lumeni. Pentru un singur bec standard, aproximativ 80-100 de wati produc o cantitate buna de lumina pentru un living sau sufragerie. Numarul de becuri utilizate va afecta acest lucru. Cu mai multe corpuri de iluminat (sau corpuri cu mai multe becuri) ar trebui sa utilizati becuri cu mai putine wati decat cu un singur accesoriu. Va sugeram 40-50 de wati pentru mai multe becuri standard sau 80-100 de wati pentru un singur bec - desi acest lucru depinde de dimensiunea camerei dvs. si de cantitatea de lumina naturala pe care o primeste. De asemenea, tineti cont de puterea maxima pe care o permite dispozitivul dvs., deoarece acesta poate fi un potential pericol de incendiu.

Alegerea corpurilor de iluminat se face chiar la sfarsitul renovarii, cand camera este mobilata, are deja tot principalul si imaginea finala a sufrageriei. Apoi va ajuta un candelabru modern sa puneti un punct decorativ frumos.

In partile urmatoare ale articolului vom discuta si despre iluminatul dormitoarelor, bucatariilor, teraselor, dar si despre lumeni si intelegerea acestora.

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter

Articole recomandate

Produse recomandate

PERNA DECORATIVA CU IMPRIMEU PAUNI

Pret: 37,99 LEI 19,99 LEI

Casa si gradina - oferte

SCOALA DE DESEN - ANDRAS SZUNYOGHY

Pret: 119,00 LEI 113,05 LEI

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!